Muziek in de schepping

Muziek in de schepping

Een voorbeeld van good practice op het gebied van levensbeschouwelijke vorming.


De grote verhalen uit de Westerse traditie kunnen een rol spelen bij het vormgeven aan identiteit van basisscholen. Het scheppingsverhaal uit de bijbel is zo’n verhaal, dat op christelijke en openbare basisscholen wordt verteld. De lessenserie Muziek in de schepping is een voorbeeld van good practice van christelijk onderwijs in de huidige geseculariseerde multiculturele samenleving. Leerlingen van de bovenbouw van de basisschool beleven op een verrassende manier het scheppingsverhaal opnieuw. Muziek speelt daarbij een grote rol. Een nieuwe uitgave van het Centrum voor Levensbeschouwing, ontwikkeld door het lectoraat ‘Ontwikkeling Veelvormig Christelijk Basisonderwijs’ van Stenden hogeschool in Leeuwarden.

 

Het traditionele onderwijs godsdienst en levensbeschouwing wordt meestal losgekoppeld van andere schoolvakken aangeboden. Muziek in de schepping biedt aanknopingspunten bij vakgebieden als beeldende en dramatische vorming en wereldoriëntatie en Nederlandse taal. Daarmee raakt het begrip schepping geïntegreerd in het onderwijs en verankerd in de belevingswereld van het kind.

 

Basis voor het project vormt een lessenserie van basisschooldocent Wigcher Verstraete, die door Ina ter Avest en Elize Ritzema verder werd ontwikkeld. Muziek speelt een belangrijke rol in het project. Daarom is er een cd met muziekfragmenten van Die Schöpfung van Joseph Haydn, in een uitvoering door het Stendenkoor. Luisteren naar het verhaal van de schepping doet een beroep op de verbeeldingskracht van de leerling; muziek illustreert het verhaal en raakt het gevoel.

 

Met Muziek in de schepping wordt vier weken tijdens de middaglessen gewerkt. Eventueel kan voor een aangepaste tijdsduur worden gekozen. Het project bestaat uit een docentenhandleiding, een cd en leerlingenboekjes.

   
Opmerkingen:

Ter aanvulling: losse leerlingenboekjes per set van 5 voor € 2,50.

   
Downloads:

activiteitenoverzicht
handleiding activiteit 3
voorbeeld activiteit 3
muziekfragment

   
Auteur: Elize Ritzema
ISBN: 978-90-77746-07-3 handleiding
978-90-77746-00-4 leerlingenboekje
Bestelnummer: 77746-073 set handleiding, cd en 5 leerlingenboekejs
77746-004-WB extra set 5 leerlingenboekjes
Prijs: € 10,00 (set: 1 docentenhandleiding, 1 cd, 5 leerlingenboekjes)
   
> Klik hier om te bestellen


< TERUG